Allmänt om svenska myndigheter

En myndighet är en del av den statliga eller kommunala förvaltningen. I Sverige finns det hundratals myndigheter som ser till att de olika lagarna som riksdagen och regeringen beslutar om implementeras i verkligheten. Det finns även svenska myndigheter i utlandet samt många internationella myndigheter som påverkar svenskar. Myndigheterna hanterar många olika frågor. Bland annat polisen, ambassader, Skatteverket och domstolsväsendet tillhör Sveriges myndigheter. Här kan du läsa mer om vilka myndigheter som finns och vad de gör.

Vad är en myndighet?

Enligt regeringsformen är samtliga statliga och kommunala organ, förutom beslutande politiska församlingar, myndigheter. Detta innebär att regeringen är en myndighet, men inte riksdagen eftersom det är en beslutande politisk församling. Sveriges myndigheter delas in i tre huvudkategorier: regeringen, domstolarna och förvaltningsmyndigheterna. Inom dessa finns det 350 myndigheter med olika uppgifter och verksamhetsområden. Förvaltningsmyndigheterna är den största kategorin med myndigheter på statlig, regional och kommunalnivå. Många av dessa myndigheter ligger under regeringen och deras uppgift är att verkställa regeringens beslut. Till dessa hör bland annat försäkringskassan och Skatteverket. Även Lantmäteriet och polismyndigheter räknas som myndigheter.

Vad gör en myndighet?

Myndigheternas uppgift är att verkställa de lagar som riksdagen och regeringen röstat fram. Regeringen är således den högsta verkställande myndigheten i Sverige. Regeringens uppgift är att se till så att riksdagens beslut genomförs. Till dess förfogande finns det hundratals andra myndigheter som implementerar besluten i verkligheten. Regeringen består av 23 ministrar, inklusive statsminister. Samtliga departement har en eller flera ministrar som ansvarar över olika områden. Utrikesdepartementet har exempelvis utrikesministern, handelsministern samt minister för internationellt utvecklingssamarbete som statsråd. Dessa ska se till så att alla utrikespolitiska frågor hanteras enligt besluten i riksdag och regering. Domstolarna är myndigheten för rättskipning vars uppgift är att lösa tvister mellan två eller flera parter.

Svenska myndigheter i utlandet

De flesta av Sveriges myndigheter finns inom landets gränser, men det finns även flera svenska myndigheter i utlandet. Det finns 102 stycken svenska utlandsmyndigheter som utgörs av ambassader och konsulat i andra länder. Dessa tillhör utrikesdepartementet och har till uppgift att främja diplomatiska förbindelser med andra länder, handelspolitik, ge hjälp till svenskar i utlandet samt ansvara för internationellt utvecklingssamarbete.

Internationella myndigheter

Det finns många internationella myndigheter, bland annat EU, samtliga FN organ, Världsbanken och Världshandelsorganisationen.

Hur styrs en myndighet?

När man talar om myndigheter syftar man oftast på förvaltningsmyndigheterna som ska verkställa regeringens beslut. Förvaltningsmyndigheterna arbetar i enlighet med det så kallade regleringsbrevet. Utformningen av detta brev diskuteras och beslutas av riksdagen varje år och det beskriver hur varje myndighet ska arbeta samt hur mycket pengar som den har till sitt förfogande. Regeringen beslutar även vem som är chef för respektive myndighet. Denna person kallas för generaldirektör. Regeringen styr över hur myndigheterna arbetar, men får dock inte ingripa i myndigheternas löpande arbete.