Myndigheter – regler och lagar för verksamheter

Om du driver en egen verksamhet kan du behöva hålla koll på ett antal regler och lagar. Bestämmer du dig för att starta en cateringfirma till exempel är det nödvändigt att du följer hygienregler för livsmedel. Det kan också finnas många andra specialregler du behöver följa beroende på vilken sorts verksamhet du driver.

För att säkerställa att alla regler och lagar efterlevs brukar många näringsidkare göra en egenkontroll, vilket är nödvändigt för de verksamheter som på något vis påverkar människors hälsa eller miljö. Det kan exempelvis handla om verksamheter inom livsmedel, miljö samt vård och omsorg. Med egenkontroll utvecklas och förbättras företaget ständigt.

Regler hos Skatteverket

Den som tänker starta företag bör först ta en titt på Skatteverkets hemsida. Här hittar du information om de regler som gäller för att starta företag. Det första steget är att formulera en affärsidé kring vad du vill sälja, till vem och hur det ska gå till. Därefter bör du göra en affärsplan som beskriver din affärsidé. Den kan användas för att sälja in idén till banker, leverantörer och investerare.

I affärsplanen är det viktigt att ha med företagets mål, idé, affärsmodell och kunder. Att driva företag handlar om att bygga ett varumärke, där det är bra att ha en logotyp, ett namn och tecken för dina tjänster och produkter. Det finns gott om läromaterial som filmer, böcker, poddar och forum där du kan lära dig om hur du kan bygga ett varumärke. En budget är också viktig, då den kan användas för att se om din affärsplan håller vatten.

Svenska myndigheter