Myndighetskontakt som bilägare

Som bilägare behöver du säkerställa att bilen har alla papper och nödvändiga försäkringar tillgängliga, vilket kräver en del kontakt med myndigheter. Om du äger en bil behöver du ha en trafikförsäkring som ersätter sakskador och personskador. Du måste också ha ett registreringsbevis och ett protokoll från den senaste bilbesiktningen. Detta är särskilt viktigt om du har tänkt att sälja bilen, då behöver köparen en rad olika dokument från dig. Säljer du en Ford kanske köparen undrar “hur mycket kostar en Ford”? Du kan också behöva svara på en lång rad andra frågor.

En av de vanligaste bilarna är av modellen Ford, som är ett amerikanskt bilmärke. Du kanske undrar Hur mycket kostar en Ford? Genom att besöka Holmgrens Bil får du snabbt svar på frågan. Här kan du se bilar av märket Ford till salu i flera olika prisklasser och modeller. Men du undrar nog inte bara “hur mycket kostar en Ford”? Andra faktorer som är viktiga vid bilköp är drivmedel, om bilen är ny eller begagnad och vilken fordonstyp den är.

Registreringsbevis

För att skaffa ett registreringsbevis behöver du ha kontakt med Transportstyrelsen. Detta gäller oavsett om du köper en Ford eller en bil av ett annat märke. Registreringsbeviset kan beställas via en e-tjänst som du hittar hos Transportstyrelsen. Registreringsbeviset skickas ut så fort du är registrerad som ny fordonsägare, och kommer i två delar. Del ett av registreringsbeviset innehåller en behörighetskod och tekniska uppgifter kring fordonet. Del två visar allmänna uppgifter kring fordonet och uppgifter om nuvarande ägare.

Protokoll från bilbesiktningen

Ska du sälja bilen behöver du också ett protokoll från bilbesiktningen. Här har du inte någon myndighetskontakt initialt sett, då Transportstyrelsen inte skickar ut någon kallelse till dig när du ska kontrollbesiktiga fordonet. Varje besiktningsföretag har eget ansvar att marknadsföra sina tjänster och skicka ut erbjudanden till dig som fordonsägare. De har dock inget myndighetskrav på sig att göra det, så ytterst är det du själv som behöver se till så att besiktningen blir gjord i tid. Om du inte har fått något erbjudande behöver du därför själv kontakta lämpligt besiktningsföretag och boka besiktning.

Glömmer du att besikta fordonet i tid kan du få ett automatiskt körförbud. Då kan du endast köra fordonet en kort väg till verkstaden där den vid behov repareras, och till ett besiktningsföretag där kontrollbesiktningen görs. Skulle ditt fordon bedömas att vara i så dåligt skick vid en poliskontroll att den kan utgöra en fara för trafiksäkerheten, kan ditt fordon få körförbud. Då måste den bärgas från platsen. Därefter får den endast köras en kort sträcka till närmast liggande besiktningsstation.