Sveriges myndigheter delas in i tre huvudkategorier: regeringen, domstolarna och förvaltningsmyndigheterna. Domstolarna är myndigheten för rättskipning vars uppgift är att lösa tvister mellan två eller flera parter. Domstolarna utgör grunden i ett demokratiskt samhälle och ett fungerande rättsväsende. Sveriges Domstolar är samlingsnamnet för de olika domstolarna i landet. Domstolarna är självständiga och regeringen eller riksdagen har inte möjlighet att påverka deras beslut.
Vad finns det för olika domstolar?
I Sverige finns cirka 80 självständiga domstolar utspridda över hela landet. Totalt arbetar cirka 7000 personer inom de olika domstolarna, bland annat domare, handläggare, jurister och sakkunniga. Sveriges Domstolar innefattar de allmänna domstolarna, förvaltningsdomstolarna, specialdomstolar samt myndigheter och nämnder relaterade till domstolsväsendet. Dessutom finns det domstolar i Europa som även finns tillgängliga för svenska medborgare och företag.
Allmänna domstolarna
De allmänna domstolarna innefattar tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen. Hit hör även Mark- och miljödomstolarna och Patent- och marknadsdomstolarna. De allmänna domstolarnas främsta uppgift är att lösa tvister och pröva åtal. Tingsrätten är den lägsta och första instansen. I Sverige finns det 48 tingsrätter och dessa avgör brottmål och tvistemål.
Förvaltningsdomstolarna
De allmänna förvaltningsdomstolarna innefattar förvaltningsrätter, kammarrätter och Högsta förvaltningsdomstolen. Migrationsdomstolarna är en del av förvaltningsdomstolarna. Förvaltningsrätten har ett mycket brett ansvarsområde och behandlar mer än 500 olika typer av rättsmål. Dessa tvister innefattar bland annat beslut från olika myndigheter, exempelvis Försäkringskassan eller Skatteverket.
Specialdomstolarna
I Sverige finns det olika specialdomstolar som endast dömer i en eller några få specifika ärenden. I Sverige finns det två specialdomstolar, Arbetsdomstolen och Försvarsunderrättelsedomstolen. Dessa räknas inte till Sveriges domstolar.
Domstolarnas uppgift
Sveriges domstolar har till uppgift att pröva mål och ärenden på ett rättssäkert sätt. I Sverige är det en grundläggande rättighet att få sitt ärende prövat i domstol. Domstolarna är politiskt oberoende.
Domstolarna skriver inte lagarna
Domstolarna skriver inga lagar utan dömer endast utefter de lagar som redan finns. Det är riksdagen som beslutar om nya lagar.