Internationella myndigheter

Det finns ett stort antal internationella myndigheter utöver de svenska myndigheterna, som utgörs av regeringen, domstolarna och förvaltningsmyndigheterna. De internationella myndigheterna har stor påverkan även på Sverige, bland annat genom internationella samarbeten oh internationella lagar. Globaliseringen har gjort att det internationella samarbetet ökar och därför har internationella myndigheter som EU, FN och Världshandelsorganisationen stor betydelse för Sverige. För enskilda individer har det även blivit lättare att arbeta internationellt tack vare arbetsmöjligheter på dessa myndigheter, dock ofta genom någon av de svenska myndigheterna. Här kan du läsa en översikt om de största internationella myndigheterna.

EU

Den Europeiska unionen, vanligtvis förkortat till EU, är ingen myndighet i sig. EU består av flera olika myndigheter som verkställer beslut. Dessa kallas för Europeiska unionens byråer. Deras uppgifter är att handlägga och implementera särskilda uppgifter. Byråerna kallades tidigare för myndigheter i den Europeiska konstitutionen, men benämningen ändrades till “byråer” i Lissabonfördraget från 2009.

FN

Förenta nationerna, som vanligtvis förkortas till FN, är en mellanstatlig organisation vars främsta syfte är att främja fred och utveckling i världen. Organisationen är per definition ingen myndighet utan består av olika organ. Det finns fem huvudorgan och en rad olika fackorgan. Dessa fackorgan är självständiga organisationer som är specialiserade inom olika ansvarsområden. Dessa arbetar under FN:s ledning och påminner därför mycket om myndigheter. Till de olika fackorganen hör bland annat FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, Internationella valutafonden, Världshälsoorganisationen och UCESCO som är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Det svenska FN-förbundet är ingen myndighet utan en ideell organisation vars uppgift är sprida information om FN:s arbete. Föreningen är således inte en del av FN.