Myndigheter är ett begrepp som används mycket frekvent i Sverige. Generellt sett syftar man ofta på sociala myndigheter som Socialstyrelsen eller olika kommunala förvaltningar. Men i själva verket finns det extremt många myndigheter som de flesta inte känner till i Sverige. Därför kommer denna artikel kolla närmre på olika myndigheter i Sverige och vad dom gör.
Olika typer av myndigheter
Ordet myndighet är mycket brett och syftar generellt på en offentlig organisation som hanterar olika typer av frågor. Exempelvis fokuserar Skatteverket på olika typer av skattefrågor, medan Bolagsverket fokuserar på företagsfrågor. Det är dock viktigt att göra en tydlig distinktion mellan olika myndigheter i Sverige. Det finns nämligen både statliga och kommunala myndigheter. De statliga är de som finns på nationell nivå, exempelvis Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Kommunala myndigheter å andra sidan är regionala och täcker mindre områden. De kommunala myndigheterna brukar generellt sett också vara betydligt närmre vanliga människor, just på grund av att organisationerna är betydligt mindre.
Vad gör myndigheterna?
Vad en myndighet i Sverige gör beror helt och hållet på vad dom fått i uppdrag av regeringen. Det finns exempelvis myndigheter som hanterar bostadsfrågor som berör hur företag hyr lokaler. Som tur är finns det hjälp av att få av experter om man vill hyra kontorshotell och lokaler. Exempelvis kan man få hjälp med att se olika typer av alternativ samt få hjälp med kontrakt och liknande. Detta är viktigt då myndigheternas jobb är att se till att allt görs på rätt sätt.
Ett annat bra exempel är Migrationsverket som har fått i uppdrag att hantera inflödet av människor i Sverige. Riksdagen har nämligen satt regler för hur människor kan flytta till Sverige, varpå Migrationsverket ska bedöma huruvida ansökande människor uppfyller de olika ansökningskraven som finns i lagen.