Sverige har flera utlandsmyndigheter. Dessa utgörs av Sveriges ambassader, generalkonsulat och delegationer i olika länder. Totalt finns det 98 utlandsmyndigheter och dessa har till uppgift att upprätthålla Sveriges diplomatiska förbindelser, sprida information om Sverige i utlandet, bistå med visum samt hjälpa svenskar utomlands. Här kan du läsa mer om utlandsmyndigheterna.
Vad är en utlandsmyndighet?
Sveriges utlandsmyndigheter kallas även för utrikesrepresentationen. Dessa utgörs av ambassader, delegationer, generalkonsulat och andra former av representation.
Vad gör en utlandsmyndighet?
Sveriges utlandsmyndigheter har till uppgift, precis som övriga förvaltningsmyndigheter, att implementera de beslut och lagar som riksdagen beslutar om. I detta fall handlar det om beslut som rör Sverige och svenskar i utlandet. Uppgifterna är mycket varierande och kan handla om att främja Sverigebilden, underlätta handel för svenska företag eller hjälpa till med pass och intyg.
Var finns Sveriges utlandsmyndigheter?
Sverige har totalt 98 utlandsmyndigheter, men har diplomatiska förbindelser med de allra flesta stater i världen. Dock finns det endast diplomatisk representation i hälften av dessa. Detta är främst av kostnadsskäl eftersom det är kostsamt att ha ambassader och konsulat. I de länder där Sverige inte har en ambassad är det dock vanligt att ha en så kallad sidoackrediterad ambassadör. Detta innebär att det finns en representant för Sverige i ett närbeläget land. De diplomatiska förbindelserna sker tack vare regelbundna besök.
Det är även vanligt med generalkonsulat som arbetar med främjande frågor och migrationsärenden. På ett generalkonsulat arbetar personal som sänts ut från utrikesdepartementet i Stockholm. Arbetet leds inte av en ambassadör utan av en generalkonsul. Det kan finns generalkonsulat även i de länder där det finns en ambassad, exempelvis i USA och i Ryssland. Dessutom finns det över 300 stycken konsulat som drivs av honorärkonsuler. En honorärkonsul är inte utsedd av utrikesdepartementet, utan det är en person som är permanent bosatt på orten. Det kan vara en svensk eller utländsk medborgare och uppdraget är oavlönat.