
De flesta som har varit ute i arbetslivet mer än några år har varit i kontakt med arbetsförmedlingen. För många är det till och med den första kontakten man får med arbetslivet. Oavsett om det är direkt efter gymnasiet eller efter flera år av högskolestudier kan det ibland vara svårt att hitta en arbetsplats där man trivs, och kanske är man osäker på hur man egentligen får det där drömjobbet. Då är arbetsförmedlingen den första plats man sökt sig till för att få vägledning och hjälp med CV, för att sedan på egna ben kunna ta sig ut på arbetsmarknaden. Under de senaste åren har arbetsförmedlingen dock fått allt hårdare kritik, och under 2019 meddelades det att stora delar av verksamheten kommer att avvecklas och förändras. Vad var det egentligen som hände?
Konkurrens från bemanningsföretagen
På 90-talet slog ett bemanningsföretag igenom med träffande reklamfilmer och sloganen “vill du ha hjälp? Ring poolia!”. Företaget Poolia satte verkligen sitt namn på kartan och blev en föregångare till de många bemanningsföretag som snart skulle dyka upp på marknaden. Med dessa ändrades sakta men säkert hela sättet att se på arbete och rekrytering. Idag finns det många bra bemanningsföretag, till exempel rekryteringstjänsten https://theplace.se/ som är påväg att bli ledande inom sin bransch. Dessa tar på ett sätt ifrån arbetsförmedlingen en väsentlig del av deras sysselsättning, nämligen att koppla ihop arbetsgivare med arbetssökande. Hos bemanningsföretag är det lätt att skriva upp sig och bli matchad med ett passande yrke. Många får arbeta kvar i flera år och är väldigt nöjda med den stabila men samtidigt flexibla tillvaron. Det går snabbt och smidigt och man har alltid ett kontrakt i handen, till skillnad från arbetsförmedlingens långa väg att gå.
Att säga att bemanningsföretagen har konkurrerat ut arbetsförmedlingen är att förenkla situationen rejält, men det är ändå inte helt fel.
Avveckling av myndigheten
Det som hände 2019 var alltså att en reformering av arbetsförmedlingen beslutades och att många kontor blev tvingade att lägga ner. Arbetsförmedlingen som har haft låg effektivitet sedan 2014 kommer nu att ändras helt och delvis privatiseras. Detta innebär att privata arbetsförmedlare kommer ha en chans på marknaden med rätt till statligt bidrag. Om detta är ett bra eller dåligt beslut råder det minst sagt delade meningar om, men beslutet att någonting måste göras verkar vara enhälligt från nästan alla partier. Syftet är att man vill konkurrensutsätta myndigheten för att tvinga fram bättre resultat och på så sätt göra arbetssökandet mer effektivt för såväl arbetsgivare som arbetstagare. Om detta lyckas eller ej återstår att se men det är en spännande tid vi har framför oss. Arbetsförmedlingen i sig kommer fortfarande att finnas kvar men i mycket mindre utsträckning. Arbetssökande kommer i framtiden kunna välja om de vill ha statlig eller privat hjälp för att hitta ett nytt arbete om de skulle stå utan en dag.