Regeringen

Regeringen är den högsta verkställande myndigheten i Sverige. Regeringen beslutar hur de övriga myndigheterna ska arbeta samt hur mycket pengar varje myndighet har till sitt förfogande. Regeringen styr Sverige och driver arbetet med att förändra lagarna. Med andra ord är regeringen den främsta myndigheten för samhällsutvecklingen i Sverige. De övriga myndigheterna faller under regeringen. Beslutande politiska församlingar räknas inte som myndigheter och därför anses inte riksdagen vara en myndighet. Regeringens arbete är främst att verkställa riksdagens beslut.

Vad är regeringen?

Regeringen utgörs av 23 ministrar inklusive Sveriges statsminister. Dessa ministrar kallas även för statsråd och har som uppgift att verkställa riksdagens beslut inom respektive verksamhetsområde. Antalet ministrar varierar och det är upp till statsministern att besluta om vilka ministerposter som är nödvändiga. Statsministern utser ministrarna i sin regering och riksdagen behöver inte konsulteras. Riksdagen kan dock väcka misstroendeförklaringar mot enskilda ministrar vilket kan leda till att hen måste avgå. Varje minister har ansvar för ett departement. I Sverige finns det följande elva departement:

  • Finansdepartementet
  • Justitiedepartementet
  • Utbildningsdepartementet
  • Utrikesdepartementet
  • Arbetsmarknadsdepartementet
  • Försvarsdepartementet
  • Socialdepartementet
  • Infrastrukturdepartementet
  • Näringsdepartementet
  • Kulturdepartementet
  • Miljödepartementet

Vilka är regeringens uppgifter?

Regeringens uppgift är att styra Sverige och samhällsutvecklingen. Detta gör den genom att lägga fram lagförslag till riksdagen. Dessa lagförslag kallas för propositioner och används som underlag i beslutsprocessen. Regeringens uppgift är att verkställa beslut som fattas av riksdagen. Besluten måste implementeras i verkligheten och det är regeringens ansvar att se till att det händer genom de olika myndigheterna i landet. Regeringen bestämmer även om budgeten för landet samt hur mycket de olika myndigheterna ska ha till förfogande under året. Regeringen har också en internationellt viktig roll då den företräder Sverige i internationella sammanhang och vid möten med andra länder. Regeringen utser även viktiga positioner och tjänster inom staten, bland annat generaldirektörerna för de olika myndigheterna.

Vad får regeringen inte göra?

Det finns cirka 350 olika svenska myndigheter varav nästan 250 av dessa ligger i Sverige. Regeringen ansvarar för att styra de olika myndigheternas arbete och besluta om deras årliga budget. Detta beslutas i det så kallade regleringsbrevet som regeringen bestämmer varje år. Där står det hur varje myndighet ska arbeta samt hur mycket pengar den blivit tilldelad. Regeringen har dock inte rätt att ingripa i det löpande arbetet hos myndigheter. Myndigheterna har själva ansvar för hur de använder lagarna. I Sverige finns det ett förbud mot ministerstyre, som innefattar att en minister lägger sig i det löpande arbetet hos en myndighet, men det är dock vanligt förekommande i andra länder.