Viktiga förvaltningsmyndigheter

Förvaltningsmyndigheternas uppgift är att implementera de beslut och lagar som riksdagen beslutar om. Myndigheterna är grundpelare i ett välfungerande samhälle. De olika förvaltningsmyndigheterna har olika funktioner och ansvarsområden, men alla är viktiga för respektive område. Det finns dock några som är större än andra och dessa har därför en särskild betydelse. Du kan läsa mer om dessa här.

Polisen

Polismyndigheten är en statlig förvaltningsmyndighet som ansvarar för polisens verksamhet i Sverige. Myndigheten bildades år 2015 då de lokala polismyndigheterna slogs ihop tillsammans med Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium. Myndigheten faller under justitiedepartementet och myndighetschefen kallas för rikspolischefen. Denna person utses av regeringen.

Skatteverket

Skatteverket är en mycket viktig statlig myndighet i Sverige. Myndigheten ansvarar för allt inom skatter och folkbokföring. Till dess ansvarsområden innefattar bland annat registrering av bolag, ansökningar om namnbyte, folkbokföring, årlig taxering och arbetsgivaravgifter. Skatteverket hette tidigare Skattemyndigheten och Riksskatteverket. Myndigheten faller under finansdepartementet. Skatteverket leds av en generaldirektör som utses av regeringen.

Migrationsverket

Migrationsverket är en statlig förvaltningsmyndighet under justitiedepartementet. Dess ansvarsområde innefattar asyl, medborgarskap, visum, besök och bosättning. Tidigare hette myndigheten Statens invandrarverk. Myndigheten har fått kraftig ökade anslag de senaste åren på grund av många nyanlända.